sobota, 20 października 2012

Panna Cotta- klasyczna, waniliowa

Siemm.
Niestety nie podam przepisu na bezy, gdyż uznałam, że jest za trudny.
Zamian tego będzie przepis na panna cottę.

Składniki:

 • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
 • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 • 250 ml śmietanki kremówki
 • 250 ml pełnego mleka
 • 80 g cukru
 

 Do podania: świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy


Przygotowanie:
•Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
•Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
•Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
•Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
•Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.
 

Jest to przepis dla niecoardziej zaawansowanych.
Jeśli nie chcesz bawić się w te klocki- idź do sklepu i kup ten deser w pudełeczku.
Skopiowane z
www.kwiestiasmaku.com .


Do następnej notki!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz