piątek, 7 grudnia 2012

Pierniczki

Hej!
W związku ze zbliżającymi się świętami dam przepis na naprawdę pyszne pierniczki!

Pierniczki


Uwagi:
•Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika, do środka wrzucamy kawałek obranego jabłka, które pomoże pierniczkom zmięknąć. Jabłko co jakiś czas zmieniamy.
•Inna metoda na miękkie pierniczki: pierniczki rozkładamy na tacce lub talerzu i pozwalamy im swobodnie "oddychać". Chłoną wówczas wilgoć z otoczenia, jeśli są oczywiście ku temu sprzyjające warunki.
•Im grubsze pierniczki tym szybciej miękną. Cieniutko rozwałkowane pierniczki są chrupiące i mogą już nie zmięknąć. Jeśli po wyjęciu z piekarnika pierniczki były wyrośnięte, grubsze i miękkie w środku, później też zmiękną po początkowym stwardnieniu. Jeśli po wyjęciu z piekarnika (cienkie pierniczki i przepieczone) są suche i kruche, raczej już nie zmiękną.
•Nie należy zbyt długo piec pierniczków, gdyż staną się kruche i mogą nie zmięknąć.
•Podczas rozwałkowywania ciasta nie podsypywać za dużo mąki, która może utwardzić ciasto.
•Dekorację robimy przed samym podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.

 
 
Składniki:
 • 2 szklanki mąki
 • 2 łyżki miodu
 • 3/4 szklanki cukru
 • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 • 1/2 torebki przyprawy piernikowej
 • 1 łyżka masła
 • 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
 • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Dekoracja: lukier, czerwony barwnik spożywczy, posypki (maczki) cukrowe, wiórki kokosowe, roztopiona czekolada itp.
 

Przygotowanie:
•Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
•Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie musimy wykorzystać całego mleka, bo masa może być za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
•Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki troszkę podrosną).
•Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 4 tygodni lub jeszcze dłużej. Pierniczki im są starsze tym lepsze. Z czasem też stają się bardziej miękkie.
•Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.

Powinny wyjść tak:
Pierniczki. Pierniczki świąteczne, najlepszy przepis na pierniki

Moje wyszły równie dobrze:




Pierniczki można udekorować w dowolny sposób.

Pozdrawiam, Mysia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz